Vi använder cookies. När du använder vår webbplats så godkänner du därmed även användandet av cookies.X

Antal bolagsregistreringar utförda
  • 2
  • 4
  • 1
  • 8
  • 1

Skatter i ett handelsbolag

Handelsbolaget i sig beskattas inte för den vinst som bolaget gör. Istället beskattas varje delägare för sin andel av vinsten. Som delägare kan du ta ut pengar ur bolaget under årets gång, men du måste så klart också betala skatter i ett handelsbolag, precis som i alla andra företag.


Schablonavdrag
När man ska räkna ut skatter och avgifter i ett handelsbolag så baserar man detta på företagets överskott som man har fått under året. När det gäller egenavgifter så kan du få ett schablonavdrag eftersom egenavgifterna är avdragsgilla. För att kunna använda sig av detta avdrag, så måste näringsverksamhetens överskott ligga på över 40 000 kr. Man får då dra av hela 7,5 % av inkomsten, men det finns ett tak på avdraget och det ligger på 15 000 kronor.


Hur man kan påverka handelsbolag skatt
Det finns en del knep som faktiskt kan påverka hur mycket skatt man ska betala. Man kan till exempel avsätta pengar till en periodiseringsfond. Detta gör att man kan välja att skjuta upp beskattningen av en del av vinsten. Man kan skjuta upp denna beskattning i maximalt sex år.


Man kan även välja att sätta pengar i en expansionsfond. Expansionsfonden ger handelsbolag möjlighet att betala låg skatt på vinster om man väljer att inte plocka ut dem, utan istället väljer att återinvestera dem i företaget.


Positiv räntefördelning är ett annat sätt som gör att du kan få lägre skatt. Om du satsar dina egna pengar i företaget eller om du låter redan beskattade vinster finnas kvar i företaget, så kan du få en möjlighet att bara betala inkomstskatt på endast 30 procent. Det är bra att försöka utnyttja positiv räntefördelning så att du kan kvitta dessa med inkomster om du uppnår en inkomst som ligger på gränsen för högre marginalskatt.


Begränsa egna uttag
Det är också bra om man försöker begränsa sina privata uttag och aldrig överskrider summan av vinsten som man deklarerar plus egenavgifterna och eventuell expansionsfondskatt. Om man aldrig tar ut mer i egen lön, så kan man vara lugn för att man kan utnyttja alla avsättningar som man får göra i deklarationen.


När det gäller handelsbolag skatt så finns det en del att tänka på. Det kan vara väl värt att läsa upp sig på vad man kan göra för avdrag och inte, men samtidigt inte ta ut för mycket pengar i egen lön. Man vill trots allt inte betala mer skatt än vad som krävs.


För att läsa mer om skatt och F-skatt tryck på länken här:
https://f-skatt.se/f-skatt/registrera-f-skatt

Starta handelsbolag
businessman